Login


Register | Recover Password
 

OPR TURUN DAN KESAN PADA PEMILIKAN RUMAH

Bank Negara Malaysia sekali lagi mengumumkan pada 3 Mac 2020 lepas bahawa ia memotong kadar OPR dari 2.75% hingga 2.50%, terendah sejak tahun 2011.

Ini adalah kali kedua BNM membuat langkah sedemikian; ia telah dikurangkan awal tahun ini pada 22 Januari 2020, sebanyak 0.25%!

Maksud OPR ini adalah Overnight Policy Rate iaitu kadar faedah semalaman yang dikenakan kepada wang yang dipinjamkan antara institusi kewangan.

Ini boleh memberi kesan kepada pelbagai langkah kewangan penting seperti kadar faedah pinjaman rumah.

Apabila OPR menurun, kadar faedah ke atas pinjaman berkurangan kerana pengurangan dalam OPR membawa kepada pengurangan BLR yang ditetapkan oleh bank.

Bermaksud juga bagi pembeli atau orang yang ingin memohon pinjaman rumah baru, mereka dapat memasuki perjanjian awal dengan kadar faedah yang lebih rendah.

Jika pinjaman rumah anda lebih murah, anda mendapat lebih banyak peluang untuk mencari rumah yang sesuai untuk anda.

Selamat mencari rumah idaman. Nak beli rumah dengan saya pun banyak juga yang bawah nilai pasaran.

Jemput lawati www.ejenhartanahperak.my untuk banyak senarai hartanah lain untuk dijual.

Saya merupakan ejen hartanah berdaftar dengan syarikat Legacy Real Property Sdn Bhd. Mohon hubungi saya jika anda ingin menjual rumah kediaman, kedai atau tanah di sekitar Ipoh hingga Manjung, Perak atau ingin mengetahui harga pasaran hartanah anda. Sila hubungi 011-13175969 atau emelkan ke syahidanisuhaimi@gmail.com

Lawati Facebook atau Instagram untuk aktiviti hartanah

Print