Login


Register | Recover Password
 

BELI RUMAH DAPAT CASH? BETUL KE?

Harga rumah tinggi, kadang-kadang gaji sedia ada pun dah tak dapat nak bermewah untuk berbelanja apalagi buat pinjaman rumah.

Benar, kerap kali kita dengar jika mahu beli rumah, anak-anak muda utamanya harus pandai cipta pendapatan lebih jika gaji sekarang agak rendah untuk melepasi kelayakan beli rumah pertama.

Jadi kita lihat ramai orang lakukan 2 atau 3 kerja dalam masa 24 jam.

Tak cukup dengan kerja hakiki, kerja part time pun dibuat sama ada jadi driver Grab, runner hantar makanan, bisnes online dan macam-macam lagi kita dengar.

Sebenarnya selain dari cara menambah pendapatan sampingan, ada pelbagai cara lain yang disyorkan antaranya berjimat, buat pelaburan selamat dan menabung.

Namun apa yang terbaik saya selalu tekankan kepada ramai klien pembeli adalah beli rumah ikut kelayakan sedia ada sekarang.

Walaupun ikut kelayakan gaji sekarang mungkin layak beli rumah hanya RM200 ribu, maka saya sarankan usaha mencari unit rumah pada kadar dibawah kelayakan ini.

Kenapa perlu cari dibawah nilai RM200 ribu?Kenapa tidak cari sahaja rumah harga RM200 ribu?

Ramai tidak sedar beli rumah memerlukan banyak kos lain yang wajib disediakan sama. Seperti contoh:

✓ kos guaman (upah peguam, pendaftaran nama dll),

✓ kos laporan jurunilai

✓ kos Deposit (biasa disebut booking)

✓ kos insuran rumah/pinjaman

Kos-kos ini memang tidak boleh dielakkan dan menjadi kewajipan untuk disediakan seawal mungkin ketika dalam proses survey harga rumah untuk dibeli.

Jika kelayakan gaji sudah ngam-ngam pada kadar RM200 ribu, maka surveylah rumah pada harga RM180K, RM160K atau RM150K.

Mungkin jika ada rezeki, Tuan/Puan boleh dapat rumah harga RM150K tetapi nilai pasaran sebenarnya adalah RM180K.

Sekiranya nilai rumah lebih tinggi dari harga jualan, anda boleh dapatkan keizinan owner (penjual) untuk mohon pinjaman bank lebih tinggi ikut nilai pasaran RM180K.

Bermaksud, anda akan dapat lebihan pinjaman sebanyak RM30 ribu ditangan andai kata pinjaman lulus 100% skim rumah pertama.

DAPAT CASH DI TANGAN RM30 RIBU

Wang lebihan ini boleh cover semula kos kos awal yang wajib disediakan seperti deposit, kos guaman dan kos jurunilai tadi.

Iya, ramai tidak tahu sebenarnya BELI RUMAH JUGA BOLEH DAPAT CASH semula jika tahu cara yang betul.

Jika dilihat dari CHART gambar dibawah, harga rumah masih banyak diturunkan harga malah banyak unit-unit sekarang dijual pada harga rendah dari nilai sebenar.

Walaupun nilai hartanah itu tidak turun namun ekonomi memaksa ramai penjual rumah untuk turunkan harga jualan rumah bagi tujuan adaptasi dengan ekonomi keluarga.

Jemput lawati www.ejenhartanahperak.my untuk banyak senarai hartanah lain untuk dijual.

Saya merupakan ejen hartanah berdaftar dengan syarikat Legacy Real Property Sdn Bhd. Mohon hubungi saya jika anda ingin menjual rumah kediaman, kedai atau tanah di sekitar Ipoh hingga Manjung, Perak atau ingin mengetahui harga pasaran hartanah anda. Sila hubungi 011-13175969 atau emelkan ke syahidanisuhaimi@gmail.com

Lawati Facebook atau Instagram untuk aktiviti hartanah

Print